Pak Mei Kung Fu - 白眉派

In tegenstelling tot sommige andere Kung Fu clubs wordt er bij ons maar lesgegeven in één Kung Fu stijl: Pak Mei Pai, ofwel de Witte Wenkbrauw Stijl.

 

Wij geloven er in dat effectieve traditionele Kung Fu is gebaseerd op een aantal principes die overal in terugkomen. Dit is de kern van een stijl, de ‘grammatica’. We kiezen ervoor 1 stijl in de diepte te onderwijzen en niet te wisselen/combineren met andere stijlen. De stijl die bij ons wordt onderwezen is Pak Mei: Witte Wenkbrauw. De stijl is vernoemd naar een monnik in het Shaolin Klooster die werd gekenmerkt door zijn witte wenkbrauwen.

 

Het trainen van Kung Fu heeft een aantal algemene voordelen. Het is goed voor je gezondheid (kracht, lenigheid en conditie), voor je zelfvertrouwen en het biedt je de mogelijkheid in noodgevallen jezelf te kunnen verdedigen (ook als zelfverdediging voor vrouwen). Het Pak Mei onderscheidt zich echter ook op een aantal aspecten van de andere stijlen.

 

Houding
Pak Mei kenmerkt zich door een vrij rechtopstaande houding. Alleen als er kracht wordt gebruikt wordt de rug gekromd en ziet men de kenmerkende pakmei houding; compact en in elkaar gedoken.

 

Kracht
Pak Mei maakt gebruik van “schrikkracht”. Dit is een felle, explosieve manier van kracht zetten waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. Het kost de nodige tijd om dit op te bouwen maar als dat is gelukt kan je op snel en op korte afstand grote kracht ontwikkelen. Het is kracht gebaseerd op techniek, niet alleen op spierkracht. Het gaat om het snel afwisselen van ontspanning en kracht. Doordat de Pak Mei beoefenaar snel tussen deze kan omschakelen kan hij snel variëren tussen verschillende technieken voor verdediging en aanval. De grootste uitdaging ligt erin om alle principes van de stijl consequent en gelijktijdig te gebruiken. Deze combinatie van kracht, ademhaling en techniek/mechanica zorgt ervoor dat de stijl ook op latere leeftijd nog gebruikt kan worden.

 

Vormen
De technieken worden geoefend middels vormen. Dit zijn aaneenschakelingen van technieken die zelfstandig worden geoefend. In het begin zijn de bewegingen eenvoudig maar bij elke vorm worden er technieken en principes toegevoegd. Ze bouwen dus op elkaar voort, elk met hun eigen trainingsdoelstelling. Uiteindelijk bevatten de gevorderde vormen het hele systeem. Alle technieken, houdingen, ademhaling en krachten worden erin gecombineerd. De technieken worden natuurlijk ook met een partner geoefend.

 

直步拳  Chit Pu Ken Straight Step Fist
十字拳 Sip Sou Ken Cross Pattern Fist
三門拳 Sam Moon Ken 3 Doors Fist
鷹爪黏橋 Ying Jow Nim Kiu Eagle Claw Linking Arms
九步推 Kiu Bo Tui 9 Step Push
地煞拳 Ti Sat Ground Killer Fist
四門八卦 Si Moon Ba Qua 4 Doors 8 Directions
十八摩橋 Sip Pat Mor Kiu 18 Bridge Hands
猛虎出林 Mang Fu Tsu Lim Fierce Tiger Leaving Forest
     

 

Het aantal handvormen is beperkt. Wij geloven in het vaak oefenen van een beperkt aantal technieken. In deze vormen komen echter wel alle principes van de stijl terug. Naast deze
1-persoons vormen oefenen we ook een aantal tweegevechten om de technieken en principes uit de vormen met een tegenstander te oefenen.

 

Wapens
Binnen Pak Mei worden er een aantal wapens beoefend. De nadruk ligt op Stok, Vlindermessen, Hellebaard, Drietand en tweegevechten. Met deze training wordt pas begonnen als men de basis principes van het Pak Mei onder de knie heeft. De wapenvormen bouwen daar namelijk op voort qua houding, techniek en kracht.

 

We beseffen ons dat deze informatie vrij oppervlakkig is maar zo gaat dat met traditionele Kung Fu. Informatie wordt stukje bij beetje vrijgegeven op het moment dat een leerling daar klaar voor is. Hierdoor krijgt de stijl met de tijd steeds meer diepgang.

 

Geïnteresseerd?
Vraag een gratis vrijblijvende proefles aan op de contact-pagina.